Blog Detay

image

Sınav Kaygısı ve Sınav Dönemi Stresi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Sınav kaygısı, önceden öğrenilmiş bilgilerin sınav esnasında etkin bir şekilde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak bilinmektedir. Sınavlar çoğu zaman insanlarda stres ve kaygı uyandırmaktadır. Sınav kaygısının ortaya çıkmasındaki önemli ana etken başarısızlık düşüncesidir. Sınav kaygısına en çok maruz kalanlar ise lise ve üniversite öğrencilerini söyleyebiliriz.

Sınav kaygısı normal seviyelerde olan öğrenci kendisine güvenerek gireceği sınava en iyi şekilde hazırlanır. Sınav kaygısı yüksek olan öğrencilerde ise yaşanan stresten dolayı odaklanmada zorluklar ve motivasyon açısından düşüklükler yaşamasına neden olmaktadır.

Sınav Kaygısı Neyle İlişkilidir?

Bireyin sınava yüklemiş olduğu anlamlar, sınavla ilgili kurulan zihinsel düşünceler, sınav sonrası alınacak başarısız sonucun doğuracağı olumsuz etkileri gibi düşüncelerin varlığı bireyde sınav kaygısını ortaya çıkarmaktadır.

Sınav Kaygısını Nasıl Oluşur?

Kişi genellikle olumsuz sonuçlar almaya başladığında ve çevresinden olumsuz eleştirilere maruz kaldığında sınav kaygısı yavaş yavaş oluşmaktadır. Geçmişte alınmış olan kötü sonuçlarda kişinin özgüvenine zarar vererek sınav kaygısının oluşumunda zemin rolü oynayabilmektedir.

Sınava yönelik yoğun düşüncelerin varlığı sınav anında kişinin odaklanmasına engel olabilir ve sınav başarısını da etkileyebilmektedir.

Sınav Kaygısının Yaşandığı Nasıl Anlaşılır?

Kişinin başarısında gözle görülecek bir şekilde düşüş yaşanması, ders çalışma konusunda sürekli ertelemesi ve isteksiz davranması, dikkat dağınıklığı, fiziksel yakınmalar gibi belirtilerin varlığı sınav kaygısının yaşandığını göstermektedir.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı, kişide fiziksel, zihinsel ve davranışsal belirtileri meydana getirmektedir. Gelin sınav kaygısının meydan getirmiş olduğu bu belirtileri beraber maddeler halinde inceleyelim:

-Sınava ilişkin kabuslar görme

-Huzursuzluk,

-Endişe, tedirginlik

-Başarısızlık korkusu

-Çalışmaya isteksizlik

-Titreme, terleme

-Uyku düzeninde bozukluklar

-Dikkat ve konsantrasyonda bozulmalar

-Özgüven eksikliği

Sınava Dönemi Stresi ile Başa Çıkma

Sınav döneminde yoğunlaşan stres ve kaygıyı azaltmak için:

-Nefes egzersizleri,

-Gevşeme egzersizleri,

-Kaygıyı bastırmak yerine onu kabul etmeye, tanımaya çalışmak,

-Uykuya önem vermek,

-Düzenli ve sağlıklı beslenmek

-Doğru planlama yapmak ve konuları parçalara bölmek gibi davranışları uygulayarak sınav kaygısı ve stresi ile başa çıkarabiliriz.