Blog Detay

image

Psikoterapinin İlk Oturumu: Nasıl Görünüyor?

Terapinin ilk oturumları bir tipik tabirle açıklanacak olsaydı bu “alış” olarak adlandırılırdı. Bu safha, sizin ve terapistinizin birbiriniz hakkında daha fazla bilgi alış-verişi sağlamanız, hedefleriniz ve probleminiz hakkında terapistin sizi daha iyi anlaması adına bir fırsattır. Bu süreçte siz de terapistinizi daha iyi anlayarak, terapistinize uygun olup olmadığınıza karar verebileceğiniz bir süreçtir.

Online terapide, yüz yüze terapi hizmetinin aksine fiziki bir bekleme odası bulunmaz. Bunun yerine kendi özel alanınızı hazırladıktan sonra iyi bir internet bağlantısına erişerek Terapi Ağı paneli üzerindeki takvimden ya da seanslarım bölümünden gelecek seansınıza erişerek güvenli ve sanal görüşme portalına erişeceksiniz.

İlk terapi seansınızda terapistiniz sizden muhtemelen şu bilgileri öğrenmek isteyecektir:

  • Mahremiyet (gizlilik) ile ilgili konular
  • Bilgilendirilmiş onam (Süreç için onayınız)
  • Demografik bilgiler
  • Tıbbi geçmiş
  • Terapi geçmişi
  • Kaygı ya da depresyon gibi konularda ruh halinizi derecelendirmek için Semptom Değerlendirme Ölçekleri kullanımı (Uzman gerek duyarsa)
  • Psikoterapi talebinizin arkasında yatan öykü (Şikayetiniz)

Süreç her terapist ya da her terapi ekolü için farklılık gösterebilir. Anlamadığınız veya onaylamak istemediğiniz herhangi bir konuyu seansta terapistinize bildirebilirsiniz.

İlk Online Terapi Oturumuma Nasıl Hazırlanabilirim?

Online terapi almanın öncelikli adımı, terapi oturumlarınızın düzenli olarak yapabileceğiniz, güvenilir internet erişimini bulunan özel alanınızda gerçekleştirmenizdir. Seans sıklığınızı terapitinizle birlikte belirlemeniz gerekirken haftada en az bir saat kendiniz için zaman ve alan yaratmanız önemlidir.

Yarattığınız alanda terapi esnasında zaman geçireceğiniz için orayı olabildiğince konforlu tutmaya özen gösterin. Oda arkadaşınız ya da aile arkadaşınızla yaşıyorsanız kulaklık takmalarını veya terapiniz esnasında sizden uzak olmalarını isteyebilirsiniz. Tüm bu konuları hallettikten ve yerinizi belirledikten sonra terapide ne hedeflediğinizi ve ne elde etmek istediğinizi düşünebilirsiniz. Bir konuda çok net hedefleriniz olması gerekmez, ancak terapi alma ihtiyacını neden duyduğunuza dair genel bir fikrinizin olması size psikoterapi oturumunuz esnasında yardımcı olacaktır. “İyi bir anne miyim bunu sorguluyorum” , “Stresliyim”, “Üzgün hissediyorum” veya “Son zamanlarda çok yalnız hissediyorum” gibi ilk psikoterapi oturumuna getireceğiniz birçok konu olabilir. Bu konuda düşüncelerinizi düzenleyerek oturumlara katılabilirsiniz. Net cevaplarla psikoterapi oturumunuza katılmak konusunda zorunluluk hissetmeyin.

Oturum öncesi düşüncelerinizi bir süzgeçten geçirin, oturum sırasında terapistinize karşı açık bir zihniyetle orada olmaya çalışın. Oturum öncesi yeterli beslenin, dikkatinizi dağıtacak konuları tamamlayın, tuvalete gidin, yanınızda su ve peçete bulundurun.